Jak probíhá Restart… (úryvek z knihy Restart)

Filip stále hleděl na článek na internetu a pozoroval šťastný
výraz Australana, jak spolu s krásnou Číňankou připravuje před kamerou kuře kung pao. Uvnitř sváděl velký boj. Jeho mysl nebyla schopná v tak krátkém čase vše pobrat. Znělo to vše až příliš jednoduše a lákavě a zároveň naprosto nereálně.
„Říkal jste sebevražda? Tak ukončujete původní život?“ dostal ze sebe nakonec.
„Ano, většinou. Klienti napíšou dopis na rozloučenou, pak jim odebereme zhruba půl litru krve a zfingujeme skok z mostu do řeky nebo tak něco. Krví potřísníme kameny v řece, popř. části oblečení.
Pokud existuje vlastnoručně psaný dopis na rozloučenou
a nepřímé důkazy k sebevraždě, tak to policie dál neřeší. Výjimečně děláme i jiné varianty. Znáte to – zmizel a byl prohlášen za mrtvého.
To ale pouze v případě, že klient trvá na hmotném zajištění
své původní rodiny i po restartu. Sebevražda totiž znemožňuje čerpání životní pojistky. To se ale děje opravdu jen ve výjimečných případech, kdy jsme s klienty na hraně s financováním a zároveň jsou příznivé okolnosti.“
Libra pokračoval ve výkladu a Filip jen nechápavě kroutil hlavou.
Nejvíce mu vrtalo hlavou, že doktor Libra o všem mluvil, jako by to byla největší rutina na světě. Sebevraždy, skoky z mostu…
„A co všechny ty rodiny, které budou muset žít s tím, že jejich otec, dcera nebo syn spáchali sebevraždu?“ otázal se.
„To je na tom právě to nejlepší. To, co jsem teď popisoval, by vám mohly zajistit i jiné subjekty či agentury. Pokud se trochu orientujete na tzv. „dark webu“, tak víte, o čem mluvím. Ale pouze my jsme schopni vám kompletně vymazat paměť a umožnit nový život bez výčitek. Na něco se vás zeptám: Jak moc vás trápí to, že nějaký otec od rodiny třeba kdesi v zemi bývalého Sovětského svazu spáchal sebevraždu?“ pokračoval cynicky Libra. „Takových případů se dějí denně tisíce a nikoho to ze židle nezvedne.“
„To je ale přece něco zcela jiného, tady by šlo o moji rodinu.“
„Omyl! To nebude vaše rodina!“ vykřikl Libra a opřel se rukama o stůl. „Vy budete v tu chvíli někde na opačné straně planety začínat nový život třeba jako nějaký John Smith. Pro vás to bude po všech stránkách záležitost cizích lidí v cizí zemi. To, čeho se bojíte, není budoucnost vaší rodiny, ale pouze vaše svědomí. Vaše rodina se s tím vyrovná. Stejně by se s vaší smrtí musela dříve nebo později vyrovnat. Každý jednou umře. My jen tento proces o něco uspíšíme a vám dáme možnost prožít život tak, jak jste vždycky chtěl.
Nehledě na to, že jakákoliv alternativa je mnohem horší pro všechny strany. Sám jste mluvil o rozvodovém řízení, střídavé péči a alimentech.
Další možností je prostě sbalit se a utéct. Tak jako tak,
dopad na pozůstalé, jak jim tady říkáme, je u alternativ mnohem horší, a pro ty, kteří jdou o dům dál, je většinou tragický, v některých případech přímo devastující. Ale jak jste sám řekl – hlavním problémem je prostě mít na to koule a svědomí. A právě tohoto dilematu vás můžeme zbavit.“
Filip se zamyslel. Něco pravdy na tom asi je.
„Dobrá, rozumím. Co bude dál?“

Jedna odpověď na “Jak probíhá Restart… (úryvek z knihy Restart)”

  1. Fakt dost dobrý. Už se těšíme, až to vyjde. Kdy to bude? Jestli je to celé tak vtipné, jako je to v ukázkách, tak se moc těšíme.
    Ala

Komentáře jsou uzavřeny.